תזונה בראי הרפואה הסינית:
הרפואה הסינית היא מניעתית באופייה ועל כן לאורח חיים ככלל ולתזונה היומיומית בפרט, יש חלק חשוב במניעת מחלות, ואף בתהליך ההבראה של המטופל. תזונה לא מסודרת מבחינת כמות, איכות וזמני הארוחה עלולה לגרום לחוסר איזון ולמגוון בעיות.
המזונות מחולקים לפי אנרגיה, טמפרטורה, טעם, פעולה, האיבר והמרידיאן עליו הם משפיעים.
למה משמש הטיפול בתזונה סינית?
עודף משקל הינו סיבה חשובה לפנייה לטיפול בתזונה סינית. כפי שכבר צויין, כל מזון מתאים לאנרגיה ולאיבר מסוימים. צריכה מוגזמת או חסרה של מזון מסוים, עלולה לפגוע באיבר ולהוריד את תפקודו.
לדוגמה:
צריכה מוגזמת של ממתקים, שוקולדים, שתייה קלה, וכלל סוכרים פוגעת בתפקוד הטחול. הדבר יתבטא בעליית משקל, בצואה רכה ורבה, נפיחות בבטן ותחושת עייפות.
צריכה מוגזמת של אוכל מטוגן וחריף, עלולה לגרום לצרבות, עצירות, נפיחות וכאב בבטן,
עצות פשוטות לטיפול עצמי:
1. אם אתם סובלים מעייפות רבה ורגישות בעיכול, יציאות רבות ורכות, עליכם לצרוך בעיקר מאכלים "מתוקים" ו "כתומים" בעלי אנרגיה של "אדמה", כגון: גזר, דלעת, בטטה, דלורית, נבטים וכו.
לעומת זאת "סוכרים לבנים" וממתיקים מלאכותיים פוגעים באנרגית הטחול והקיבה ואף מתישים אותה.
2. אישה הסובלת ממחזור לא סדיר המלווה במתח נפשי וכאבי בטן, מומלץ לה להימנע ממזונות חמוצים וירוקים, כגון: מלפפון חמוץ, ירקות מוחמצים, לימון וכו.
3. אדם הסובל מכאבי ראש או מגרנות, מומלץ לו להפחית צריכת אלכוהול, ממתקים, סוכרים לבנים, אוכל מטוגן ושומני, קפה.
מתי רצוי לפנות למטפל המתמחה ברפואה סינית ככלל ובתזונה סינית בפרט:
עודף משקל.
נפיחות וכאבי בטן ללא סיבה נראית לעין.
צרבות ועליות חומצה.
כאבי ראש ומגרנות.
בעיות מחזור.
מחלות נשימה.
אלרגיות ועוד...
מטפל מוסמך ברפואה סינית משלב את התזונה בטיפול ארוך טווח על מנת לאזן את המטופל ולדאוג לכך שהסימפטומים לא יישנו. פשטות השימוש בעקרונות התזונה הסינית גורמת לה להיות דרך פשוטה, בה כל אדם עם ידע כללי יכול לאזן את התזונה והאנרגיה שלו ובכך להימנע ממחלות.
דוגמא להתאמת התזונה למודל האנרגטי הסיני:
להלן אפרט מזונות והתאמתם לטעם, אנרגיה ומרידיאן
1. הטעם החריף נכנס אל הלב, לב , מעטפת הלב ומעי דק. הוא ממריץ עיכול, מטפל בהתקררות וקור,
מניע דם.
המזונות המתאימים ללב הם: לפת, שום, כרוב, בצל, חזרת, פלפל לבן, נענע, כורכום.
2. הטעם המלוח נכנס אל הכליות ושלפוחית שתן. הוא מניעה אנרגיה מטה, מלחלח יובש, מרוקן מעיים.
המזונות המתאימים הם: אצות, דיונון, מיסו, מלח, רוטב סויה שעורה.
3. הטעם החמוץ נכנס לכבד ולכיס מרה .הוא עוצר הזעה שלשול ושתן, מפרק שומנים וחלבונים.
המזונות המתאימים: לימון, תפוח חמוץ, אוכמנויות, אננס, שסק, קיוי, משמש, מנדרינה, תפוז, זיתים.
4. הטעם המתוק נכנס אל הטחול וקיבה. הוא מחזק את מערכת העיכול.
המזונות נמתאימים: גזר, דלעת, בטטה דלורית, סלק, קישוא, אבטיח, מלון, תאנה, אורז, בוטנים,
לחם שאור,תירס.
5. הטעם המר נכנס אל הריאות ומעי גס. הוא מטפל בדלקות וזיהומים ומייבש נוזלים.
המזונות נמתאימים: שיפון, קפה, תה, זיתים, חומץ, בצל ירוק, עלי צנון, סלרי, חסה, קינואה.
כל העצות הרשומות במאמר זה הינן עצות כלליות בלבד. עצות אלו לא באות להחליף, התיעצות עם רופא מערבי ו או רופא סיני מוסמך.
כתב דניאל סמלסון, מטפל בדיקור סיני ומנהל מרכז הכשרה לטיפולי מגע "החיוך הפנימי" - המרכז לאומנויות הריפוי ומודעות עצמית.
אתר הבית www.inner-smile.co.il דניאל סמלסון 052-5477567
הרפואה הסינית היא מניעתית באופייה ועל כן לאורח חיים ככלל ולתזונה היומיומית בפרט, יש חלק חשוב במניעת מחלות, ואף בתהליך ההבראה של המטופל. תזונה לא מסודרת מבחינת כמות, איכות וזמני הארוחה עלולה לגרום לחוסר איזון ולמגוון בעיות.
המזונות מחולקים לפי אנרגיה, טמפרטורה, טעם, פעולה, האיבר והמרידיאן עליו הם משפיעים.
למה משמש הטיפול בתזונה סינית?
עודף משקל הינו סיבה חשובה לפנייה לטיפול בתזונה סינית. כפי שכבר צויין, כל מזון מתאים לאנרגיה ולאיבר מסוימים. צריכה מוגזמת או חסרה של מזון מסוים, עלולה לפגוע באיבר ולהוריד את תפקודו.
לדוגמה:
צריכה מוגזמת של ממתקים, שוקולדים, שתייה קלה, וכלל סוכרים פוגעת בתפקוד הטחול. הדבר יתבטא בעליית משקל, בצואה רכה ורבה, נפיחות בבטן ותחושת עייפות.
צריכה מוגזמת של אוכל מטוגן וחריף, עלולה לגרום לצרבות, עצירות, נפיחות וכאב בבטן,
עצות פשוטות לטיפול עצמי:
1. אם אתם סובלים מעייפות רבה ורגישות בעיכול, יציאות רבות ורכות, עליכם לצרוך בעיקר מאכלים "מתוקים" ו "כתומים" בעלי אנרגיה של "אדמה", כגון: גזר, דלעת, בטטה, דלורית, נבטים וכו.
לעומת זאת "סוכרים לבנים" וממתיקים מלאכותיים פוגעים באנרגית הטחול והקיבה ואף מתישים אותה.
2. אישה הסובלת ממחזור לא סדיר המלווה במתח נפשי וכאבי בטן, מומלץ לה להימנע ממזונות חמוצים וירוקים, כגון: מלפפון חמוץ, ירקות מוחמצים, לימון וכו.
3. אדם הסובל מכאבי ראש או מגרנות, מומלץ לו להפחית צריכת אלכוהול, ממתקים, סוכרים לבנים, אוכל מטוגן ושומני, קפה.
מתי רצוי לפנות למטפל המתמחה ברפואה סינית ככלל ובתזונה סינית בפרט:
עודף משקל.
נפיחות וכאבי בטן ללא סיבה נראית לעין.
צרבות ועליות חומצה.
כאבי ראש ומגרנות.
בעיות מחזור.
מחלות נשימה.
אלרגיות ועוד...
מטפל מוסמך ברפואה סינית משלב את התזונה בטיפול ארוך טווח על מנת לאזן את המטופל ולדאוג לכך שהסימפטומים לא יישנו. פשטות השימוש בעקרונות התזונה הסינית גורמת לה להיות דרך פשוטה, בה כל אדם עם ידע כללי יכול לאזן את התזונה והאנרגיה שלו ובכך להימנע ממחלות.
דוגמא להתאמת התזונה למודל האנרגטי הסיני:
להלן אפרט מזונות והתאמתם לטעם, אנרגיה ומרידיאן
1. הטעם החריף נכנס אל הלב, לב , מעטפת הלב ומעי דק. הוא ממריץ עיכול, מטפל בהתקררות וקור,
מניע דם.
המזונות המתאימים ללב הם: לפת, שום, כרוב, בצל, חזרת, פלפל לבן, נענע, כורכום.
2. הטעם המלוח נכנס אל הכליות ושלפוחית שתן. הוא מניעה אנרגיה מטה, מלחלח יובש, מרוקן מעיים.
המזונות המתאימים הם: אצות, דיונון, מיסו, מלח, רוטב סויה שעורה.
3. הטעם החמוץ נכנס לכבד ולכיס מרה .הוא עוצר הזעה שלשול ושתן, מפרק שומנים וחלבונים.
המזונות המתאימים: לימון, תפוח חמוץ, אוכמנויות, אננס, שסק, קיוי, משמש, מנדרינה, תפוז, זיתים.
4. הטעם המתוק נכנס אל הטחול וקיבה. הוא מחזק את מערכת העיכול.
המזונות נמתאימים: גזר, דלעת, בטטה דלורית, סלק, קישוא, אבטיח, מלון, תאנה, אורז, בוטנים,
לחם שאור,תירס.
5. הטעם המר נכנס אל הריאות ומעי גס. הוא מטפל בדלקות וזיהומים ומייבש נוזלים.
המזונות נמתאימים: שיפון, קפה, תה, זיתים, חומץ, בצל ירוק, עלי צנון, סלרי, חסה, קינואה.
כל העצות הרשומות במאמר זה הינן עצות כלליות בלבד. עצות אלו לא באות להחליף, התיעצות עם רופא מערבי ו או רופא סיני מוסמך.
כתב דניאל סמלסון, מטפל בדיקור סיני ומנהל מרכז הכשרה לטיפולי מגע "החיוך הפנימי" - המרכז לאומנויות הריפוי ומודעות עצמית.
אתר הבית www.inner-smile.co.il דניאל סמלסון 052-5477567